„Ascultă 5 minute de muzică clasică”

„Ascultă 5 minute de muzică clasică”, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfăşurat pentru al doilea an în şcolile româneşti.

 „Ascultă 5 minute de muzică clasică”

05 Iulie 2016, 15:24

„Ascultă 5 minute de muzică clasică”, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfăşurat pentru al doilea an în şcolile româneşti, graţie unui parteneriat încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România în 2014.

Proiectul urmăreşte familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice în mod practic, prin audiţia efectivă, în completarea cunoştinţelor teoretice propuse de programa şcolară. Iar interesul elevilor şi al profesorilor faţă de proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” a crescut: dacă în primul an de desfăşurare, la proiect au participat 120.000 de elevi, în anul şcolar 2015-2016, un număr record de 145.000 de elevi, preponderent din ciclul gimnazial, au ascultat muzică clasică la şcoală. Fişierele audio au fost ascultate în orele de muzică, de dirigenţie sau în pauzele dintre ore.

În mod concret, Radio România Muzical a pus la dispoziţia şcolilor şi liceelor din România, prin inspectoratele din fiecare judeţ, 54 lucrări din muzica clasică, însoţite de scurte explicaţii pe înţelesul copiilor. Proiectul a avut şi o componentă activă pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului (www.romania-muzical.ro/5minute). Pe parcursul a 27 de săptămâni, între octombrie 2015 şi iunie 2016, Radio România Muzical a premiat câte 10 copii care au răspuns corect la cele două întrebări săptămânale referitoare la lucrările muzicale ascultate în cadrul proiectului. În total s-au acordat 270 premii constând în CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Săptămânal, s-au primit în medie 1500 de răspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, a fost organizată şi prima ediţie a Concursului Naţional „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, cu două secţiuni: de desene inspirate de muzica clasică, pentru elevii claselor primare, şi de audiţii muzicale, pentru elevii de gimnaziu. La fiecare secţiune, s-au oferit câte trei premii, constând în tabere oferite de Himalaya Adventure. Detalii despre concurs pot fi accesate la adresa http://www.romania-muzical.ro/info/5minute/desene.

Conform protocolului încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România, programul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” se va derula şi pe parcursul următorului an şcolar.

„Ascultă 5 minute de muzică clasică” înseamnă şi audiţia muzicii clasice în spaţii neconvenţionale, în lunile martie şi octombrie ale fiecărui an. În 2016, partenerii proiectului sunt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, Băneasa Shopping City, Piteşti Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH România, PWV România, Castelul Bran, Centrul cultural Palatele Brâncoveneşti, Librăriile Humanitas, Raiffeisen Bank.

Iată ce declară elevii despre acest program:

„Am descoperit „Ascultă 5 minute de muzică clasică” anul trecut, în clasa a VII-a. Până atunci nu am prea avut tangenţe cu muzica clasică însă, ascultând, am văzut că fiecare notă şi fiecare măsură te poartă într-o lume în care nu te poate duce nici un alt gen de muzică.”

„Acest program ne ajută să înţelegem mai bine şi să învăţăm mai mult. Muzica este foarte frumoasă şi ne inspiră în viaţă.”

„Acum, când am descoperit muzica clasică, aş dori să le spun şi părinţilor despre ea, deoarece nu prea ascultă. Să mergem la concursuri cu şcoala şi la concerte.”

„Cu siguranţă acest program nu ar găsi un teren favorabil dacă nu ar fi atât de bine pus la punct din punctul de vedere al selecţiei lucrărilor muzicale, al valorificării lor prin intermediul unor solişti de talie şi de reputaţie internaţională şi, n-aş lăsa pe ultimul loc, comentariul care vine să completeze ceea ce ne-a spus muzica.”

„Muzica este, într-un fel, liniştire sufletească; te ajută să fii mai liniştit. Muzica ocupă un loc foarte important pentru noi, pentru că avem atâtea lecţii de făcut, obosim foarte uşor, avem teze, lucrări… şi-n acelaşi timp, o oră pe săptămână de muzică cred că este destul de bună.”

La rândul lor, profesorii apreciază acest program:

„Proiectul ne este foarte util pentru că, altfel, copiii nu prea au timp să asculte acasă muzică clasică. Mulţi mi-au mulţumit pentru aceste 5, 10, 15 minute. Cred că este foarte important, pentru că oricine poate să acceseze radioul pe internet şi să asculte oricând. Când vrei să înveţi poţi să asculţi Bach, poţi să asculţi Haydn, Mozart şi poţi să reţii mult mai bine. Mulţi copii mi-au spus că am dreptate.”

„A fost foarte bine primit acest proiect atât de elevi, cât şi de noi, profesorii de muzică. Într-adevăr, este un ajutor, un fel de material didactic foarte la îndemână. Îl folosim, bineînţeles, pentru exemple muzicale, în special la istoria muzicii şi nu numai. Şi la cei mici a prins foarte bine şi, să zicem, li s-au clarificat anumite fragmente muzicale, pentru că ei tot timpul asociază mai mult cu desene animate, ca şi coloană sonoră la diferite filme, reportaje. Şi, practic, acum am reuşit să obţinem ce urmărim noi, ca profesori, să recunoască fragmentul, titlul şi compozitorul. Bineînţeles, eu zic că un bagaj de cunoştinţe complet înseamnă şi muzică clasică.”

„Proiectul a fost o idee extraordinară. În primul rând, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care să ne ajute pe noi să obişnuim copilul să asculte muzică. Pentru noi, sincer, a fost mană cerească să avem la dispoziţie în primul rând o bază materială - audiţiile acestea pe care ni le-aţi oferit şi pe care noi am putut să le folosim în fiecare oră chiar şi, bineînţeles, acele explicaţii pentru audiţii, care i-au făcut pe copii să înţeleagă mult mai bine ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în muzică.”

„Mi s-a părut oportună această idee pentru că pe noi, profesorii de muzică, ne ajută extraordinar de mult acest concurs. Fiind un concurs, deja ei ciulesc altfel urechile, sunt mult mai atenţi. Eu spun că dacă vrei, poţi. Şi, vorba aceea românească - omul sfinţeşte locul! - este extraordinar de adevărată. Pentru că dacă îţi doreşti să faci un lucru, îl faci. Atunci când am venit în şcoala aceasta, nimeni nu asculta muzică clasică. Acum sunt foarte, foarte mulţi copii care ascultă şi participă la acest concurs. Nu cred că este adevărat sloganul Copiii nu iubesc muzica clasică, din contră… eu cred că, dacă ştii cum să-i atragi spre ea, să le explici cam ce s-a întâmplat în epoca respectivă, să le arăţi poze, imagini din filme ş.a.m.d., poţi să-i atragi spre acest gen de muzică şi cred că sunt chiar încântaţi la modul serios. Eu vă mulţumesc pentru că aţi iniţiat acest concurs care pe noi ne ajută extraordinar de mult.”

Cristina Comandaşu, redactor şef Radio România Muzical, coordonatoarea proiectului: „Nu cred în ideea destul de vehiculată că actul cultural autentic nu-şi mai găseşte locul între preocupările generaţiei tinere de astăzi; cred cu tărie că cei mici sunt exact aşa cum îi creştem noi, cei mari. Muzică clasică nu este doar un moft, ci o expresie a unei întregi civilizaţii, reperul într-o lume sonoră din ce în ce mai alambicată. De aceea, este esenţial ca cei mici să ajungă să cunoască acest reper nu doar învăţând despre portative, diezi şi tonalităţi, ci ascultând efectiv muzica, deschizându-se astfel spre un univers în care, ei înşişi mărturisesc, găsesc relaxare, linişte sau pur şi simplu, altceva decât cotidianul. De aceea mă bucur că proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică are ecouri pozitive în şcoli. Şi sunt recunoscătoare faţă de profesorii care s-au implicat; fără munca lor, şi eforturile mele de a selecta, comenta şi comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile.”

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Comunicate de presă 15 Ianuarie 2024, 14:03

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"

Editura Casa Radio , în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic "Regina Maria" din Ploieşti, organizează...

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Comunicate de presă 04 Ianuarie 2024, 10:35

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024

Big Band-ul Radio România pregătește pentru anul 2024 o serie de concerte în premieră și evenimente surpriză....

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Comunicate de presă 28 Decembrie 2023, 16:45

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România

TVR 1 difuzează, joi, 28 decembrie, de la ora 23.10, înregistrarea ediției inaugurale a Galei Radio România....

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio
Comunicate de presă 19 Decembrie 2023, 10:14

Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio

Veți avea bucuria de a asculta suita din opera "Ajun de Crăciun" în ultimul concert din acest an prezentat...

Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio
CONCURS - "Moș Crăciun la Radio România"
Comunicate de presă 18 Decembrie 2023, 11:46

CONCURS - "Moș Crăciun la Radio România"

Dragi copii, părinţi, bunici, fiţi pe fază! În perioada 20 - 24 decembrie 2023, Moș Crăciun este pe pagina de Facebook...

CONCURS - "Moș Crăciun la Radio România"
Premiere absolute la Teatrul Național Radiofonic, în anul cultural Dimitrie Cantemir
Comunicate de presă 11 Decembrie 2023, 16:26

Premiere absolute la Teatrul Național Radiofonic, în anul cultural Dimitrie Cantemir

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 12 decembrie, la Radio România...

Premiere absolute la Teatrul Național Radiofonic, în anul cultural Dimitrie Cantemir
Se lansează abonamentele și biletele pentru concertele începutului de an la Sala Radio
Comunicate de presă 05 Decembrie 2023, 11:40

Se lansează abonamentele și biletele pentru concertele începutului de an la Sala Radio

A 95-a stagiune a Sălii Radio va continua în 2024 cu evenimente speciale. În perioada 7-13 decembrie 2023, vor fi...

Se lansează abonamentele și biletele pentru concertele începutului de an la Sala Radio
Premieră a Teatrului Național Radiofonic: "Lecția de zbor", portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist
Comunicate de presă 04 Decembrie 2023, 10:05

Premieră a Teatrului Național Radiofonic: "Lecția de zbor", portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist

Teatrul Național Radiofonic prezintă "Lecția de zbor" în premieră, marți, 5 decembrie 2023, de la ora 19.00,...

Premieră a Teatrului Național Radiofonic: "Lecția de zbor", portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist

www.radioromania.ro

Apreciata pianistă Alexandra Silocea cântă Schumann la Sala Radio

Apreciata pianistă Alexandra Silocea cântă Schumann la Sala Radio

Alexandra Silocea a cântat pe marile scene ale lumii, precum Konzerthaus sau Musikverein din Viena, Carnegie Hall – New York,...

Apreciata pianistă Alexandra Silocea cântă Schumann la Sala Radio
Dan Ardelean, arbitru în probele de înot de la JO 2024

Dan Ardelean, arbitru în probele de înot de la JO 2024

În vârstă de 44 de ani, acesta este membru în Biroul Federal al Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.

Dan Ardelean, arbitru în probele de înot de la JO 2024
Comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, la RRA: Ne luptăm constant cu deșeurile prezentate ca bunuri second hand

Comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, la RRA: Ne luptăm constant cu deșeurile prezentate ca bunuri second hand

Andrei Corlan a explicat, în rubrica „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA), cum sunt mascate deșeurile la...

Comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, la RRA: Ne luptăm constant cu deșeurile prezentate ca bunuri second hand
Concert coral de muzică franceză, la Sala Radio

Concert coral de muzică franceză, la Sala Radio

Programul reunește lucrări semnate de compozitori francezi precum Jean-Philippe Rameau, Gabriel Fauré, Hector Berlioz,...

Concert coral de muzică franceză, la Sala Radio

Horia Constantinescu renunţă la șefia ANPC

Demisionarul susţine că predă o instituţie funcţională, cu...

Horia Constantinescu renunţă la șefia ANPC

Presupusă fraudă cu remorchere de 7 milioane de euro, anchetată în România de Parchetul European

Două remorchere multifuncționale au fost cumpărate printr-un...

Presupusă fraudă cu remorchere de 7 milioane de euro, anchetată în România de Parchetul European

Românii își vor putea plăti facturile cu cardul, la poștaș

A fost făcută prima plată, ca test.

Românii își vor putea plăti facturile cu cardul, la poștaș

Armata americană a doborât patru drone în Marea Roșie

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu a...

Armata americană a doborât patru drone în Marea Roșie

Se deschide tronsonul care face legătura dintre Oradea și Autostrada Transilvania

Sectorul de drum a fost constuit cu fonduri europene.

Se deschide tronsonul care face legătura dintre Oradea și Autostrada Transilvania

FRANȚA: S-a deschis expoziţia-eveniment Brâncuşi, la Centrul Pompidou | AUDIO

În urmă cu 120 de ani, un tânăr artist român traversa Europa...

FRANȚA: S-a deschis expoziţia-eveniment Brâncuşi, la Centrul Pompidou | AUDIO

Sondaj Ipsos: Apărarea UE, o prioritate chiar și pentru eurosceptici

Realizată pe un eșantion de 26.000 de europeni cu drept de...

Sondaj Ipsos: Apărarea UE, o prioritate chiar și pentru eurosceptici

Bilanţul sâgerosului atac de la Moscova urcă la 143 de morţi

Masacrul este cel mai sângeros revendicat de gruparea...

Bilanţul sâgerosului atac de la Moscova urcă la 143 de morţi