Concert regal la Sala Radio

În jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România, Sala Radio găzduieşte anual un concert regal, care se bucură de prezenţa unor membri ai Casei Regale. Vineri, 17 mai (ora 19:00), evenimentul din acest an îl aduce în faţa publicului pe tânărul violonist Vlad Stănculeasa, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Barcelona, aplaudat pe scene de concert din Europa, Asia şi America de Sud.

Acesta cântă pe o vioară Guarneri - Sanctus Serafin din 1730, pe care George Enescu a cumpărat-o din economiile lui ca student la Viena şi pe care i-a dăruit-o spre finalul vieţii discipolului său, Yehudi Menuhin. Alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Christian Schumann (Germania), Vlad Stănculeasa va interpreta unul dintre cele mai cunoscute concerte de vioară compuse vreodată: Max Bruch - Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră.

Seara va debuta, ca în cazul fiecărui eveniment dedicat Familiei Regale, cu Imnul Regal, ce poartă semnătura lui Eduard Hübsch şi în partea a doua a evenimentului veţi asculta Rachmaninov, Simfonia nr. 2.

Dirijor apreciat atât în sfera muzicii de operă, cât şi a celei simfonice, Christian Schumann s-a aflat, în stagiunea curentă, la pupitrul unor ansambluri ca Hong Kong Philharmonic, Philharmonia Orchestra – Londra, Filarmonica din Bruxelles, Istanbul Opera Orchestra. Printre orchestrele de renume internaţional pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără şi Warsaw Philharmonic Orchestra, Oslo/Copenhagen Philharmonic Orchestras şi Orchestre National de Lille. Atras în mod special de muzica de film pe care o promovează şi o dirijează cu plăcere, Christian Schumann a dirijat recent în Germania şi Austria concerte cu muzică din filme ca Star Wars, James Bond, Cartea Junglei sau Ratatouille.

Vlad Stănculeasaeste foarte legat de creaţia lui George Enescu, căruia i-a şi dedicat primul său album. Violonistul a obţinut premiul al III-lea şi Premiul Enescu pentru interpretarea lucrării Impresii din copilărie (ce aparţine compozitorului român) la Concursul Internaţional George Enescu 2007.

Cariera sa cuprinde colaborarea – în ipostază de concert maestru, cu ansambluri importante ca Orchestra Simfonică din Göteborg (Suedia) sau Orchestra Naţională a Spaniei (Madrid). În ipostaza de concert maestru invitat a interpretat alături de ansambluri ca Orchestra de Cameră din Basel (Elveţia), orchestra Accademiei di Santa Cecilia - Roma, Singapore Symphony Orchestra, Kammersymphonie Leipzig, WDR Sinfonieorchester Köln, Malmö Simfoniorkester, Swedish Chamber Orchestra.

Cariera artistică a violonistului a început prin primirea unei burse de studii la Academia de Muzică Menuhin din Gstaad, unde a studiat cu Alberto Lysy şi Liviu Prunaru, urmând apoi cursurile Conservatorului din Lausanne. În calitate de solist, Vlad Stănculeasa a concertat alături de Orchestrele de Cameră din Lausanne şi Basel, Orchestra Simfonică din Göteborg, Filarmonica George Enescu.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.Adaugat: 14 Mai 2019
Actualizat: 14 Mai 2019