Evenimente excepţionale, în direct la Radio România Muzical

Gala Placido Domingo – 50 ani pe scena Operei de Stat din Viena şi concertul de vară susţinut în grădina Palatului Schönbrunn din Viena de Orchestra Filarmonicii din Viena pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical.

Gala Placido Domingo – 50 ani pe scena Operei de Stat din Viena

Vineri, 19 mai, se împlinesc 50 ani de la debutul celebrului Placido Domingo la Opera de Stat din Viena, pe scena căreia a revenit constant în îndelungata lui carieră. În acel spectacol din 1967 a interpretat un rol din opera Don Carlos de Giuseppe Verdi.

50 ani mai târziu, Placido Domingo va urca din nou pe scena Operei de Stat din Viena, într-o gală ce-i este dedicată de binecunoscuta instituţie, unul dintre cele mai renumite teatre lirice din lume. În program: câte un act din trei opere de Giuseppe Verdi – Bal mascat, Traviata, Simon Boccanegra, dar şi uvertura operei Nabucco a aceluiaşi compozitor. Alături de Placido Domingo, nume importante ale operei contemporane: soprana Sonya Yoncheva, tenorul Ramon Vargas, soprana Ana Maria Martinez, dar şi două nume româneşti, başii Dan Paul Dumitrescu şi Alexandru Moisiuc. Placido Domingo, ajuns la vârsta de 76 ani, va interpreta, aşa cum o face în ultimii ani, roluri pentru voce de bariton. El s-a consacrat în conştiinţa publică drept unul dintre marii tenori ai celei de a doua jumătăţi a secolului XX.

Gala Placido Domingo – 50 ani pe scena Operei de Stat din Viena poate fi ascultată în direct la Radio România Muzical, vineri, 19 mai, de la ora 20:00. Comentează Luminiţa Arvunescu.

Sommernachtkonzert cu Orchestra Filarmonicii din Viena

Pe lângă binecunoscutul concert de Anul Nou de la Viena, Orchestra Filarmonicii din Viena susţine în fiecare an un alt concert devenit tradiţie: Sommernachtkonzert – Concertul de vară din grădina Palatului Schönbrunn din Viena. Este cadoul făcut de celebra orchestră locuitorilor Vienei şi turiştilor, un concert în aer liber având ca invitaţi nume de primă mărime ale scenelor internaţionale. Primul Sommernachtkonzert a avut loc în 2004 şi de atunci s-a desfăşurat anual.

În 2017, concertul de vară de la Schönbrunn va fi dirijat de Christoph Eschenbach, unul dintre cei mai respectaţi dirijori ai momentului. Solistă va fi cea mai cunoscută şi iubită cântăreaţă americană de operă a momentului: soprana Renée Fleming, o vedetă în adevăratul sens al cuvântului.

Programul muzical este construit în jurul unei idei – Poveşti şi mituri, printre lucrările propuse regăsindu-se fragmente din baletul Frumoasa din pădurea adormită de Ceaikovski, Aria lunii din opera Rusalka de Dvorak, uvertura operei Hänsel şi Gretel de Engelbert Humperdinck, dar şi teme de John Williams din coloana sonoră a seriei de filme Harry Potter.

Concertul poate fi ascultat în direct, joi, 25 mai, de la ora 21:30, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural. Comentează Andreea Chiselev. În preambul, de la ora 21.00, un istoric al acestui concert devenit tradiţional, dar şi impresii la cald de la reporterii Radio România Cultural prezenţi la Viena, cu sprijinul Ambasadei Austriei la Bucureşti şi al Biroului de Turism al Austriei în România.Adaugat: 18 Mai 2017
Actualizat: 18 Mai 2017