Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova aduce inovaţia la Bucureşti

Radio România organizează o conferinţă de presă la Marshall Garden Hotel, în 29 mai, ora 12:00, cu ocazia deschiderii celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova aduce inovaţia la Bucureşti

24 Mai 2017, 15:46

Radio România organizează o conferinţă de presă la Marshall Garden Hotel, în 29 mai, ora 12:00, cu ocazia deschiderii celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică.

Secţia competiţională a festivalului Grand Prix Nova aliniază 45 de producţii din 26 de ţări în şase zile de audiţii la Mashall Garden Hotel, din 29 mai până pe 3 iunie. Limba oficială a festivalului este engleza. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, vineri, 2 iunie, ora 18:00.

Toate cele 45 de producţii radiofonice şi textele în limba engleză ale acestora (în format pdf) pot fi accesate pe site-ul www.eteatru.ro.

Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia. Ediţia din acest an continuă o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Festivalul Grand Prix Nova şi-a cucerit o frumoasă reputaţie în mediul internaţional şi, prin calitatea producţiilor selectate în competiţie, se află printre susţinătorii experimentului în creaţia radiofonică, stimulând inovaţia în spectacolul de teatru radiofonic din întreaga lume. Anul acesta Grand Prix Nova primeşte la Bucureşti un număr record de participanţi dornici să trăiască nu numai emoţiile concursului, ci şi experienţa acestei întâlniri a profesioniştilor creaţiei radiofonice, prin atelierele şi performance-urile din secţiunea Soundscape Eden, în care se oglindesc diversitatea şi creativitatea artiştilor din domeniul teatrului radiofonic.

Competiţia

Personalităţi din 26 de ţări de pe toate continentele îşi vor disputa şase trofee la Bucureşti, distincţii dedicate celor două secţiuni - Spectacole Radiofonice şi Forme Scurte. Din Australia până în Canada şi Statele Unite, festivalul cartografiază Europa pentru a ajunge în Iran, Israel, în Extremul Orient. Spectacolele prezente la Bucureşti vor oferi o panoramă unică a stilisticilor şi reperelor culturale la nivel mondial.

Juriul format din cinci personalităţi internaţionale, printre care un nume de marcă al creaţiei radiofonice româneşti, va decide câştigătorii. Preşedintele juriului este anul acesta Dimitriy Nikolaev, regizor din cadrul departamentului Radio Drama şi Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), autor distins cu numeroase premii pentru spectacole de teatru radiofonic şi Ars Acustica. Din juriul acestei ediţii mai fac parte Bernanrd Clarke, autor şi producător la RTÉ lyric fm Irlanda, Amandine Casadamont din Franţa, sound artist independent, colaborator constant cu France Culture, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation (PVT) Ltd din Sri Lanka şi Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii internaţionale ale festivalurilor de profil şi autoare a numeroase spectacole mult-premiate de-a lungul anilor.

Premiile Teatrului Naţional Radiofonic

Radio România îşi onorează în fiecare an actorii, dovedind încă o dată apreciere pentru ceea ce reprezintă specificul interpretării la microfon în reuşita unui spectacol sonor.

Oferim anual, în cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova, distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent.

În 2017, selecţia profesioniştilor se îndreaptă cu admiraţie spre:

Maria Ploae - Premiul pentru cel mai bun rol feminin, în spectacolele Olga Greceanu - Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse... scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric şi Maria Rosetti – Prima ziaristă din România, Maria Rosetti - De la Plymouth la Bucureşti, scenarii de Raisa Radu, regia artistică: Petru Hadârcă;

Dan Aştilean - Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Gaev din spectacolul Livada de vişini de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte şi Robinson Crusoe din spectacolul O zi din viaţa lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru, regia artistică: Diana Mihailopol;

Bianca Elena Babaşa - Premiul pentru debut, pentru rolul Bianca, din spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru.

Mai mult decât o competiţie

Festivalul Grand Prix Nova a devenit în ani un spaţiu al dialogului şi al întâlnirilor culturale majore în spaţiul bucureştean. Având convingerea că radioul îmbină cu abilitate înalta calitate artistică şi comunicarea, festivalul îşi doreşte să devină un spaţiu privilegiat de vehiculare a valorilor autentice din ţară şi străinătate. De aceea, ediţia a V-a, Grand Prix Nova 2017 propune capitalei o serie de evenimente dedicate specialiştilor, dar şi marelui public. Singurul festival din România consacrat creaţiei radiofonice vă invită în premieră, la patru zile de dialog şi performance cu artiştii experimentului radiofonic internaţional în secţiunea Soundscape Eden.

Atelierele sunt susţinute de membrii juriului secţiunii Concurs a acestei ediţii. Accesul e liber. Atelierele se vor desfăşura în limba engleză, în Grădina Eden (Calea Victoriei, nr.107), după următorul program:

30 mai, 20:00-21:00

Dmitry Nikolaev - Sunetul psihologic

Termenul de „gest psihologic” lansat de Michael Chekhov este binecunoscut şi folosit de actori în procesul de studiu însă, din păcate, ideea sa despre sunetul psihologic nu a avut aceeaşi răspândire. Este o pierdere pentru că poate da aripi gândirii creative atât în teatru cât şi mult dincolo de el.

31 mai, 20:00-21:00

Bernard Clarke - Artă şi politică/ Majoritate versus minorităţi

Eveniment în parteneriat cu SEMI/SILENT.

Întâlnirea cu opera sonoră a artistului irlandez Bernard Clarke poartă urmele intersectării cu opinii de natură politică. Alături de el, Matt Samecki, jurnalist de investigaţie la RISE Project va explora relaţia subtilă dintre cercetarea jurnalistică şi opera artistică. La masa rotundă vor participa şi Anamaria Pravicencu şi Octav Avramescu (platforma de podcast SEMI/SILENT), împreună cu Ilinca Stihi.

1 iunie, 20:00- 21:00

Coproducţie France Culture/Radio România.

Amandine Casadamont - Shinkanzen a prins o asemenea viteză încât o să deraieze, hörspiel live, transmisie directă la Radio3Net.

Performance-ul live propus de Amandine Casadamont îmbină într-un peisaj sonor complex sunete înregistrate în zonele recent redeschise după decontaminare de la Fukushima (Japonia), cu cele ale protestelor antinucleare din faţa parlamentului japonez, cu discuri de vinil cu muzică tradiţională, sau de varieteu, alese şi cumpărate în Japonia. Îmi doresc să spun o poveste pentru fiecare, dincolo de graniţele limbii care ne desparte.

3 iunie, 17:00-19:00

Eveniment în colaborare cu Sâmbăta sonoră.

Workshop Bernard Clarke

Bernarnd Clarke ne propune o istorie selectivă a avangardei în radio din anii timpurii până în prezent, trecând prin personalităţi reprezentative ca Vertov, Hlebnikov, Brecht şi Weill, Ruttmann, Welles, propaganda fascistă transmisă la radio din Germania nazistă şi Italia lui Mussolini, Artaud, propaganda americană despre bomba nucleară, vânătoarea de vrăjitoare a lui McCarthy, întoarcerea genului Horspiel după Al doilea război mondial, William Burroughs, radioul ca instalaţie, radioul de mase... şi până la uriaşii inovatori ai artei sonore ca Alessandro Bosetti şi Gregory Whitehead.

20:00-21:00

Audiţie cu primul spectacol audio surround (5.1) produs de Radio România.

Biblia neagră a lui William Blake de Ilinca Stihi a fost distins cu Menţiunea specială a juriului la Prix Italia 2016 şi premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2016.

Ajuns la a cincea ediţie, Grand Prix Nova 2017 susţine în continuare performanţa în inovaţie şi face din Bucureşti punctul de întâlnire al celor ce sunt acum sau vor deveni curând vizionarii viitorului pe unde sonore.

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Comunicate de presă 16 Ianuarie 2024, 16:55

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor

Potrivit celui mai recent studiu publicat de Asociaţia pentru Radio Audienţă (ARA) – valul de toamnă din 2023, Radio...

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Comunicate de presă 15 Ianuarie 2024, 14:03

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"

Editura Casa Radio , în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic "Regina Maria" din Ploieşti, organizează...

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Comunicate de presă 04 Ianuarie 2024, 10:35

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024

Big Band-ul Radio România pregătește pentru anul 2024 o serie de concerte în premieră și evenimente surpriză....

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Comunicate de presă 28 Decembrie 2023, 16:45

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România

TVR 1 difuzează, joi, 28 decembrie, de la ora 23.10, înregistrarea ediției inaugurale a Galei Radio România....

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio
Comunicate de presă 19 Decembrie 2023, 10:14

Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio

Veți avea bucuria de a asculta suita din opera "Ajun de Crăciun" în ultimul concert din acest an prezentat...

Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio

www.radioromania.ro

Tradiţii de Florii cu Scrumbii, în Parcul Izvor din București

Tradiţii de Florii cu Scrumbii, în Parcul Izvor din București

Festivalul gastronomic are loc de vineri până duminică, 26-28 aprilie.

Tradiţii de Florii cu Scrumbii, în Parcul Izvor din București
Zeci de edituri, la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România de la Cluj-Napoca | VIDEO

Zeci de edituri, la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România de la Cluj-Napoca | VIDEO

Până duminică, cele 60 de standuri așteaptă publicul cu o ofertă bogată de carte, muzică și jocuri educative.

Zeci de edituri, la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România de la Cluj-Napoca | VIDEO
China a trimis un echipaj de trei oameni către stația sa spațială | VIDEO

China a trimis un echipaj de trei oameni către stația sa spațială | VIDEO

Misiunea echipajului va dura 6 luni.

China a trimis un echipaj de trei oameni către stația sa spațială | VIDEO
ANPC: Atenție la peștele cumpărat înaintea Floriilor

ANPC: Atenție la peștele cumpărat înaintea Floriilor

În preajma Sărbătorii Floriilor conform tradiţiei, creşte considerabil consumul de peşte şi preparate din peşte.

ANPC: Atenție la peștele cumpărat înaintea Floriilor

Cazul Harvey Weinstein: Una din condamnările la închisoare, anulată de justiția americană

Conform Curții de Apel, au fost admise și mărturii...

Cazul Harvey Weinstein: Una din condamnările la închisoare, anulată de justiția americană

Primărița Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat

Prejudiciul imputat edilului este de aproape 19.000 lei.

Primărița Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat

Rusia: Polonia face un „joc periculos” dacă vrea să găzduiască arme nucleare americane

Președintele polonez Andrej Duda va discuta posibilitatea de...

Rusia: Polonia face un „joc periculos” dacă vrea să găzduiască arme nucleare americane

Matinalul Radio România Actualități se aude, vineri, din Țara Lăpușului

Invitații ediției de colecție vor fi meșterii populari Șerban...

Matinalul Radio România Actualități se aude, vineri, din Țara Lăpușului

18 state, între care și România, cer Hamas să elibereze toți ostaticii

Un oficial american spune că decizia stă în mâinile unui...

18 state, între care și România, cer Hamas să elibereze toți ostaticii

BUCUREȘTI: Revine Retroparada Primăverii, cea mai mare expoziție cu automobile istorice

Cele 200 de autovehicule expuse pot fi vizitate duminică, 28...

BUCUREȘTI: Revine Retroparada Primăverii, cea mai mare expoziție cu automobile istorice

Guvernul a aprobat plata în avans a pensiilor

Pensionarii vor primi pensiile înainte de Paște.

Guvernul a aprobat plata în avans a pensiilor

Activiștii de mediu solicită suspendarea licenței de exploatare de la Roșia Montana

„Reînnoirea acestei licenţe ar perpetua ilegalităţile, dar şi...

Activiștii de mediu solicită suspendarea licenței de exploatare de la Roșia Montana